joi, 16 iunie 2011

Tort de capsuni cu mascarpone

Tort de capsuni cu mascarpone

Se amesteca cu mixerul 6 galbenusuri, 6 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 100 ml ulei, 1 praf de copt stins cu zeama de lamaie si 1 pliculet de zahar vanilat pana se omogenizeaza. Se bat spuma cu mixerul 6 albusuri si se amesteca incet cu lingura (nu cu mixerul!!!) cu celelalte ingrediente, apoi se toarna intr-o forma rotunda pentru tort tapetata cu hartie pentru copt.

Nota: ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cand s-a copt, se scoate din forma, se lasa sa se raceasca si se taie in 2 pe orizontala.

1/2 kg capsuni dintre care vreo 6-7 de dimensiuni mari
300 g crema mascarpone
1 plic de gelatina (10 g)
1 plic de zahar vanilat
1 plic de praf de frisca
150 ml lapte rece

Se bate frisca cu laptele rece. Se iau 2-3 linguri din ea si se pun la incalzit, fara sa dea in clocot. Se topeste gelatina in frisca topita astfel obtinuta.
Se bate cu mixerul crema mascarpone cu zaharul vanilat, frisca si gelatina topita pana cand rezulta o crema de consistenta ferma.
Dupa ce s-a racit de tot se tapeteaza forma de tort in care s-a copt blatul cu folie alimentara care se indoaie peste margini.
Se pune o parte din blat in forma, se taie capsunile mai mari in jumatate si se aseaza pe marginea vasului cu partea taiata in exterior, astfel incat sa formeze ca un fel de piloni. Restul capsunilor se taie bucatele mici si se incorporeaza in crema de mascarpone.
Se toarna crema peste jumatatea de blat si capsunile de pe margine si se pune si cealalta jumatate de blat peste.
Se da la frigider pt 4-5 ore.
Daca doriti inghetata se poate pune tortul in congelator pt 24 de ore.

vineri, 3 iunie 2011

Prajitura cu fructe

Ingrediente:
6 oua,
200 g. zahar,
200 g. faina,
100 ml. ulei,
50 ml. apa,
2 plicuri zahar vanilat,
1 kg. visine/cirese/capsuni/piersici/caise/prune,
sare,
1 plic praf de copt stins in zeama de lamaie


Mod de preparare: Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat cu mixerul si se adauga zaharul si praful de copt. Galbenusurile se amesteca cu apa, uleiul, sarea, zaharul vanilat si se toarna peste albusuri impreuna cu faina.

Se pune intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt si se da la cuptor la foc potrivit. Dupa 3 minute se pun fructele fara samburi si date prin faina. Se verifica daca e coapta prin infigerea unei scobitori in mijloc: daca aluatul nu se lipeste de scobitoare, e gata!

miercuri, 1 iunie 2011

Retete de martipan... urmeaza sa le incerc

Ingrediente: 500 g. de migdale, un pahar de zahar praf, o lingurita de zeama de lamaie, 2 oua

Se macina bine migdalele, pana se obtine un fel de faina. Se amesteca apoi cu zaharul praf (zaharul trebuie sa fie foarte fin), zeama de lamaie si ouale.
Aluatul obtinut se tine la frigider. Amestecat cu diferite tipuri de lichior sau colorant alimentar se pot face forme pentru decorat prajituri sau torturi sau se poate folosi la prepararea lor.


250 g zahar pudra
2 oua
zahar vanilinat
esenta de vanilie (2 lingurite)
(zeama de la o lamâie)
450 g faina de migdale (mai mult, daca se foloseste si zeama de lamâie)

Se cerne zaharul pudra într-un bol de sticla sau de metal (nu de plastic, având în vedere ca se va pune în bain-marie). Se adauga zaharul vanilinat si 2 oua întregi, apoi esenta de vanilie (esenta de vanilie era închisa la culoare, culoarea coniacului, nu semana cu ce cunoastem noi). Zeama de lamâie este optionala, dar este recomandat sa o folosim, pentru ca altfel amestecul va fi gretos de dulce. Deci, se adauga zeama de lamâie si apoi se amesteca, întâi usor, ca sa nu se împrastie zaharul, iar apoi cu mixerul. Dupa ce s-a omogenizat bine se pune vasul la bain-marie, timp în care se bate în continuu cu mixerul, pâna când zaharul se dizolva complet, iar amestecul se îngroasa putin (sa fie ca o smântâna subtire), dupa care se scoate bolul din vasul cu apa calda, iar amestecul se bate în continuare cu mixerul pâna când se raceste complet. Dupa ce s-a racit, se adauga faina de migdale. Se poate pune o cantitate mai mare sau mai mica de faina de migdale, depinde cât de gros sau de subtire se doreste sa fie martipanul.Se pun toate cele 450 de grame, si înca în plus, dupa ochi, pâna când se face de consistenta dorita. Iese ca o coca foarte groasa. Se presara zahar pudra din belsug pe masa si se pune coca. Se framânta bine, cu mâinile, pâna la omogenizare.

Faina de migdale se poate face in blender, dar nu uitati sa puneti o lingura-doua (in functie de cantitatea care o macinati) de faina obisnuita cu migdalele.