joi, 21 ianuarie 2010

Spanac

Spanac

Spanacul (~1/2 kg) se curata de codite, se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare. Cand e fiert se strecoara si se lasa la racit, iar apoi se toaca marunt.
Se curata 4-5 catei de usturoi mai mari, se toaca marut si se pun la prajit 1 minut in putin ulei. Apoi se adauga peste 2 linguri de faina si se amesteca bine. Se toarna 1 litru de lapte peste compozitie amestecand incontinuu si avand grija sa nu se formeze cocoloase. Se lasa la fiert ~5 minute.
Se adauga apoi spanacul tocat, 1 lingura de sare, piper si se amesteca bine. Se lasa la fiert ~20 de minite amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de cratita.

vineri, 15 ianuarie 2010

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

Se taie marunt o capatana de varza murata (sau se cumpara gata taiata din piata cum am facut eu) si se pune la fiert intr-o cratita umpluta cu apa. Se lasa sa fiarba bine aproximativ 1 ora (pana cand scade apa de pe varza, dar cu grija ca sa nu se arda).

Intr-o tigaie adanca se pune la calit o ceapa mica taiata marunt in putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa se adauga 1/2 kg carne de porc taiata marunt. Se condimenteaza cu sare, piper si boia de ardei dulce. Se lasa cam 2-3 minute la prajit dupa care se adauga apa cat sa acopere carnea de tot. Se lasa la fiert cam 1/2 ora pana devine asemanatoare unei tocanite. Cand carnea e aproape facuta se adauga in tigaie 2 fire de carnat taiat marunt si se mai lasa sa fiarba inca 10 minute.

Intr-o alta oala se fierbe 1/2 kg orez cu putina sare. Cand e fiert, se strecoara si se lasa la racit.

Intr-un vas de yena uns cu putin ulei se pun straturi ingredientele preparate anterior: varza - carnea si carnatul - orezul - un strat de smantana. Se pune vasul la cuptor si se coace pana cand face o crusta subtire deasupra.